În cadrul Spitalului Județean Vaslui, pe lângă construirea noului ambulatoriu integrat, a viitorului sediu al Unității de Primire Urgențe și a unui heliport, printre proiectele aflate în desfășurare se numără și creșterea calității actului medical prin reorganizarea unor secții și adăugarea unor servicii noi.
Din noiembrie 2018, Spitalul din Sfântu Gheorghe are unul dintre cele mai performante sisteme de programări online din sectorul public de sănătate, oferind pacienților posibilitatea de a face programări direct de la medicul de familie pe baza unei agende actualizate în timp real a medicilor de la toate specialitățile. Dintre proiectele recente amintim și mutarea UPU într-o altă clădire echipată cu aparatură modernă, ca urmare a unei investiții de 1,5 milioane de euro, construirea unui heliport și amenajarea unui laborator de imagistică medicală.
În ceea ce privește Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, printre cele mai recente proiecte se numără extinderea UPU și dotarea cu un CT propriu, extinderea ATI, construirea unui laborator robotizat și a unui Ambulator, a unei staţii centrale de sterilizare și a unei farmacii cu depozit, dar și implementarea unui sistem pentru eficientizarea energetică a spitalului.
Despre toate aceste proiecte de modernizare ne-au vorbit speakerii sesiunii „European Hospitals” în cadrul Convenției Române a Spitalelor. Printre cei care au prezentat investiții recente, dar și reușite medicale reprezentative care aliniază spitalele pe care le conduc în rândul celor Europene se numără: Mariana Iancu, Managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, Ana Smaranda Rinder – Managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, conduce Spitalul Județean de Urgență Vaslui, Dr. Gheorghe Carp – Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, András-Nagy Robert – Managerul Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Fogolyan Kristof”.
Alături de aceștia, Dr. Cornel Ioan Bitea de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a prezentat „Centrul de cercetare invazivă şi non-invazivă în domeniul patologiei vasculare la adult”, un centru ultramodern realizat graţie unei finanţări europene nerambursabile, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.
Exemple de bună practică au fost prezentate și de Dr. José María Muñoz y Ramón – Directorul Medical al „Spitalului Universitar La Paz”, poziționat pentru al doilea an consecutiv în fruntea clasamentului celor mai bune spitale de stat, dar și de managerul Spitalului Zorgsaam, desemnat cel mai bun spital regional din Olanda in 2018, Lodewijk de Beukelaar.
În cadrul sesiunii au susținut prezentări și reprezentanți ai mediului de Business, parteneri ai Convenției Române a Spitalelor – ROHO 2019: Frank Christian Mainzer – Area Vice President Global Software and Services, CompuGroup Medical, Vasile Rușcovan – General Director, Kapamed Internationa, Dr. Bogdan Ivanescu – CEO Doctor MIT & Stem SURE.